Как да засадим растенията в градината си?

1. Преди всичко сипете на дъното дренажен слой. Той ще позволи на водата да се отича свободно, предотвратявайки отмиването на субстрата /ако ползвате такъв/. Ако обаче ползвате почва от градината, наличието на дребни камъчета върши същата работа. Напълнете 1/10 от саксията с натрошени тухли, едър чакъл или ситни камъчета.  После насипете субстрата така, че да запълните две трети от височината на саксията. Притиснете почвата надолу с пръсти, но не я макчайте прекалено силно –на корените им е нужен малко въздух.

2. Когато стигнете до засаждането на самите растения, започнете от най-едрите. Отворете място с градинска лопатка. Извадете разсада от съда, в който се намира и заедно с почвата, в която е коренът му го поставете в новата саксия. Изравнете нивото на почвата, като не забравяте че от горния ръб на саксията до самата почва трябва да има около 2,5 см.

3. Ако е необходимо, насипете още субстрат между растенията, така че нивото да се изравни. Трабмовайте леко, за да излезе излишният въздух и полейте обилно.

4. Не забравяйте, че самата саксия трябва разполага с отвори, от които да се отича водата. В противен случай корените ще загният и цветята ще умрат. Пластмасовите саксии, които се намират навсякъде по магазините, имат отвори, които да се пробият допълнително. 5. Не забравяйте, че саксията трябва да е поставена или върху подложка или в кашпа, така че водата, която полеете, да се отича, без да мокри наоколо. При невъзможност да поливате цветята през лятото все ден, може да сипете вода в самата кашпа и растението да си я „изпие”, кагато му е необходимо.